BESCHERMDE FLORA EN FAUNA
BIJ RUIMTELIJKE ONTWIKKELING
BIJ RUIMTELIJKE ONTWIKKELING
Bij initiatieven in de leefomgeving, zoals het bouwen, renoveren of slopen van een gebouw, het dempen van een watergang of het kappen van bomen, krijgt u te maken met de Omgevingswet. De Omgevingswet beschermt alle in Nederland in het wild levende planten en dieren. Een aantal soorten waaronder alle vogels, habitatrichtlijnsoorten en een aantal bijzondere Nederlandse soorten genieten binnen de wet extra bescherming.
Daarom is belangrijk dat u voorafgaand aan het uitvoeren van een project door een deskundig ecoloog laat onderzoeken welke soorten op de projectlocatie voor kunnen komen. Vaak wordt dit gedaan middels een quickscan flora en fauna. Als wij weten welke soorten op een plek voorkomen adviseren wij u op welke wijze u rekening kunt houden met de beschermde soorten en voldoet u aan de eisen vanuit de Omgevingswet. Ook kunnen wij u begeleiden bij het aanvragen van een Omgevingsvergunning.
Een eerste verkenning kan het beste worden uitgevoerd in de vorm van een quickscan flora en fauna. Tijdens dit verkennende onderzoek wordt bepaald of in uw plangebied mogelijk beschermde soorten voor kunnen komen. In veel gevallen kunt u met een quickscan flora en fauna volstaan om aan te tonen dat uw werkzaamheden binnen de kaders van de Omgevingswet worden uitgevoerd. De resultaten van een quickscan flora en fauna zijn meestal binnen een maand nadat u ons opdracht heeft gegeven beschikbaar. Als er spoed vereist is kunnen wij altijd kijken of uw project eerder binnen onze planning past.
Wilt u weten of het binnen uw project noodzakelijk is een verkennend flora- en faunaonderzoek uit te voeren? Bel dan naar ons kantoor: 0313 619042 of stuur een mail naar advies@buiting.nl
Of een quickscan flora en fauna laten uitvoeren?
Mail uw vraag en wij nemen z.s.m. contact met u op.
Bellen kan natuurlijk ook:
0313 619 042
Als uit de quickscan flora en fauna blijkt dat de aanwezigheid van beschermde soorten niet kan worden uitgesloten is aanvullend onderzoek noodzakelijk. In dit aanvullend onderzoek worden alleen soorten onderzocht die mogelijk in het plangebied aanwezig zijn en door de voorgenomen activiteit worden verstoord of bedreigd. De duur van het aanvullend onderzoek is afhankelijk van het moment waarop het onderzoek start (lente, zomer, herfst of winter) en de soorten die binnen het onderzoek moeten worden onderzocht. De maximale duur van het onderzoek is 1 jaar, maar vaak korter. Buiting Advies hanteert bij het uitvoeren van het aanvullend onderzoek de uitgangspunten van de soortenstandaards en de opgestelde protocollen.
Als uit de quickscan flora en fauna blijkt dat de aanwezigheid van vleermuizen in een projectgebied niet kan worden uitgesloten is ook hiervoor aanvullend onderzoek nodig. Buiting Advies voert het aanvullend onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuispopulaties uit conform het Vleermuisprotocol (2021). We maken bij het onderzoek gebruik van batdetectors (ultrasoon ontvanger). Indien nodig worden de waarnemingen aangevuld met een inspectie met een boomcamera (mini-camera waarmee in boomholtes of spouwmuur kan worden gekeken). De resultaten worden in een rapport verwerkt en met u besproken.
Wilt u weten of aanvullend vleermuisonderzoek binnen uw project noodzakelijk is? Of wilt u weten hoe lang een aanvullend onderzoek naar vleermuizen gaat duren? Bel dan naar ons kantoor: 0313 619042 of stuur een mail naar advies@buiting.nl
Als uit de quickscan flora en fauna en/of het Aanvullend onderzoek blijkt dat werkzaamheden onder bepaalde voorwaarden kunnen plaatsvinden, kan Buiting Advies voor u een ecologisch werkprotocol opstellen. In een ecologisch werkprotocol worden handvatten aangereikt hoe de voorgenomen werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd, zonder dat de beschermde flora en/of fauna hier hinder van ondervinden. Door volgens een Ecologische werkprotocol te werken voldoet u aan de eisen vanuit de Omgevingswet.
Bellen kan natuurlijk ook:
0313 619 042